ESG Traject:
word koploper in uw sector.

In een wereld vol complexe regelgeving weten wij bij Lentink de Jonge dat duurzaamheid meer is dan voldoen aan eisen. Het gaat om een toekomstgerichte visie. Voor het mkb is deelname aan ESG-initiatieven vaak vrijwillig, maar met de komst van de CSRD kunt u vragen verwachten over uw duurzaamheidsinitiatieven en daar wilt u vast en zeker goed op voorbereid zijn. Wij helpen u niet alleen met het afvinken van verplichtingen, maar begeleiden u naar een duurzame toekomst volgens de VSME-standaarden. Samen transformeren we uw bedrijfsvoering tot een inspirerend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid.

Waarom duurzaamheid?

De Europese Green Deal zal naar verwachting in 2026 een duurzaamheidsrapportage verplicht stellen voor mkb-bedrijven. Wij begrijpen dat dit extra werk met zich meebrengt, maar maakt u zich geen zorgen! Ons ESG Traject biedt de ondersteuning die u nodig heeft.

CSRD

Vanaf 2024 dienen alle grote ondernemingen te rapporteren over duurzaamheid, als gevolg van de Europese richtlijn genaamd Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Door de komst van de CSRD kunt u ook kritische vragen verwachten van grotere bedrijven waarmee u zaken doet, bijvoorbeeld op het gebied van uw duurzaamheidsbeleid. Wij zorgen ervoor dat u goed bent voorbereid op het beantwoorden van deze vragen!

VSME-raamwerk

Voor de niet-beursgenoteerde middelgrote en kleine bedrijven heeft de EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) een speciale standaard ontwikkeld, genaamd de Voluntairy Small & Medium-sized Enterprises Standards (VSME). Deze standaard is specifiek gericht op niet-beursgenoteerde mkb’s en is ontworpen om hen te helpen bij het rapporteren over duurzaamheidsprestaties. Ze bieden richtlijnen en criteria voor het meten, evalueren en rapporteren van de impact van mkb’s op het milieu, sociale kwesties en governancepraktijken.

Deze normen kunnen mkb’s helpen om transparanter te zijn over hun duurzaamheidsinspanningen en om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar duurzaamheid van belanghebbenden zoals klanten, investeerders en regelgevende instanties. Op dit moment is slechts een conceptversie beschikbaar van de desbetreffende standaard.

Wat kan ik, als mkb-ondernemer, betekenen?

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is verantwoordelijk voor bijna driekwart van de werkgelegenheid en twee derde van de toegevoegde waarde (=de waarde die wordt toegevoegd tijdens de productie) in de economie. Bovendien speelt het mkb een grote rol in de totale omzet, wat het tot een cruciale factor voor economische groei maakt. Het bereiken van duurzame veranderingen op een significante schaal is dan ook vrijwel onmogelijk zonder de medewerking van het mkb. Hoewel individuele bijdragen wellicht klein lijken, hebben deze gezamenlijk een aanzienlijke impact. Daarom is duurzaamheid ook voor het mkb van groot belang.

Ons ESG traject

  1. Informatiesessie over
    – CSRD-regelgeving
    – VSME-model (vrijwillige standaard MKB)
    – Handige tools, zoals Milieubarometer
  2. Identificatie van IRK’s (Impacts, Risico’s en Kansen)
  3. Bepalen van relevante duurzaamheidsonderwerpen
  4. GAP-analyse + Plan van Aanpak van de nog missende data opstellen
  5. Assistentie bij het invullen van Milieubarometer en VSME-invoermodel
  6. Rapporteren over (belangrijke) duurzaamheidsonderwerpen
  7. Duurzaamheidsbeleid vormgeven en integreren

Onze handige tools

VSME-monitoringssyteem
Handig voor de centralisatie van uw data en zorgt ervoor dat u op een laagdrempelige manier aan de slag kan gaan met de VSME-standaarden.

Milieubarometer
Helpt u bij het in kaart brengen van uw ecologische voetafdruk.

Wat zijn de voordelen van een ‘goed’ duurzaamheidsrapport?

Meer informatie over ons ESG-traject?

Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze experts.

Kies uw pad naar duurzaamheid

Of je nu behoefte hebt aan één specifieke dienst of ons volledige traject wilt doorlopen, wij staan klaar om je te helpen jouw duurzame doelen te bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op en samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor jouw bedrijf!

Ons duurzaamheidsteam

Hieronder treft u een overzicht van onze duurzaamheidsexperts aan.

Wouter

Wouter Morsink

Wouter is een ervaren registeraccountant met meer dan 10 jaar ervaring en is sinds 2021 partner en vestigingsleider bij Lentink De Jonge in Rotterdam. Zijn ervaring als parttime docent aan de Nyenrode Business Universiteit, waar hij accountancyvakken doceert, versterkt zijn kennis en inzet voor duurzame bedrijfspraktijken. Hij focust zich o.a. op duurzame bedrijfsoplossingen en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen voor nationale en internationale ondernemingen.

SBF_Lentink Portretten 2020 LR-0865

Henk Bronkhorst

Henk is registeraccountant en leidt de auditafdeling bij Lentink De Jonge. Met meer dan 27 jaar ervaring, waarvan 17 jaar bij een groot internationaal accountantskantoor, is hij gespecialiseerd in accountantscontroles en IT-audits. Henk adviseert mkb’ers ook bij complexe vraagstukken, zoals duurzame financieringen en strategische duurzaamheidsinitiatieven.

Lentink & De Jonge // Buro Aangenaam

Ryan Bihari

Ryan is een jonge en gedreven duurzaamheidsspecialist met een academische achtergrond. Hij heeft tijdens zijn master Finance praktijkervaring opgedaan op het gebied van duurzaamheid. Met zijn scherpe focus op klantgerichtheid en het doorvragen, is Ryan vastbesloten om ondernemingen te helpen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

SBF_Lentink De Jonge LR-1534

Pieter de Vente

Pieter is registeraccountant bij Lentink De Jonge, waar hij de auditafdeling versterkt. Met meer dan 15 jaar ervaring in accountantscontroles en IT-audits, heeft hij een speciale focus op CSRD-assurance. Bovendien adviseert hij ondernemers over duurzaamheidsrapportages en beschikt hij over expertise op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

SBF_Lentink Portretten 2020 LR-0807

Arjan Waaijenberg

Arjan is sinds 1996 werkzaam bij Lentink De Jonge en heeft uitgebreide ervaring opgebouwd als allround adviseur in accountancy, fiscaliteit en bedrijfseconomie. Hij combineert zijn praktijkervaring met een academische achtergrond (RA MSc). Arjan adviseert ondernemers bij de financiering van duurzame bedrijfsmiddelen, waarbij hij hen begeleidt in het optimaliseren van hun investeringen en het benutten van fiscale voordelen.

Ons duurzaamheidsnetwerk

“Wij komen graag bij u langs om wat meer te vertellen over ons kantoor, wat we voor u kunnen betekenen en wellicht om advies te geven.”