Belasting betalen bij crypto

Steeds meer mensen beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Hoewel het handelen in crypto mooie winsten kan opleveren, roept het ook vragen op over de belasting. Hoe kijkt de Belastingdienst naar uw crypto-investeringen? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Crypto en belastingheffing

Cryptocurrencies worden door de Belastingdienst gezien als bezittingen en vallen in principe onder de vermogensbelasting in box 3. Dit betekent dat u de werkelijke waarde van uw cryptomunten op 1 januari om 00:00 moet opgeven in box 3 van uw belastingaangifte. De waarde van uw cryptocurrencies wordt omgerekend naar euro’s op basis van de koers op die datum. Over deze waarde wordt een fictief rendement berekend van 6,04% (in 2024), waarover u 36% (in 2024) belasting betaalt.

Het is belangrijk om uw cryptocurrencies correct aan te geven in uw belastingaangifte. Onvolledige of onjuiste aangiften kunnen leiden tot boetes en naheffingen. Het is dus van belang om een administratie bij te houden van uw cryptobezittingen en transacties.

Bent u actief in het handelen of minen van cryptocurrencies? Dan kunnen uw inkomsten worden gezien als inkomsten uit overige werkzaamheden. Deze inkomsten worden belast tegen het progressieve tarief in box 1 dat kan oplopen tot 49,50% (in 2024). Dit geldt vooral als uw handelsactiviteiten door extra arbeid verder gaan dan die van een gewone belegger. Omdat minen vrij kostbaar is en relatief weinig oplevert zal dit door de Belastingdienst niet snel als resultaat uit overige werkzaamheden worden gezien.

De regels rondom cryptocurrencies zijn continu in ontwikkeling. De Europese Unie heeft aan nieuwe wetgeving (‘DAC8’) gewerkt die vanaf 2026 aanbieders van cryptodiensten verplicht om informatie aan de Belastingdienst te verstrekken. Dit betekent dat de Belastingdienst uw gegevens, zoals de waarde van de cryptobezittingen, dan kan inzien voor toepassing van box 3 heffing.

Cryptocurrencies bieden aantrekkelijke investeringsmogelijkheden, maar brengen ook specifieke fiscale verplichtingen met zich mee. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent. Onze fiscale adviseurs staan klaar om u te helpen met uw vragen over cryptocurrencies.

Deel dit bericht op: