Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid: wat u moet weten
Dit betekent dat zzp’ers die feitelijk als werknemer werken bij hun opdrachtgever, aandacht van de Belastingdienst kunnen verwachten.
Dit betekent dat zzp’ers die feitelijk als werknemer werken bij hun opdrachtgever, aandacht van de Belastingdienst kunnen verwachten.
Om te bepalen of sprake is van een dienstbetrekking zijn drie hoofdcriteria van belang:
Het is hierbij niet doorslaggevend wat tussen de opdrachtgever en zelfstandige is afgesproken. Het gaat erom hoe de situatie er in de praktijk uitziet.
Uit recente uitspraken van de belastingrechter blijkt dat bij de beoordeling van zelfstandigheid of dienstbetrekking ook naar alle omstandigheden in onderling verband moet worden gekeken. De intentie van partijen is hierbij niet doorslaggevend.
Verschillende elementen kunnen een rol spelen bij de beoordeling of sprake is van een zelfstandige of een werknemer. Hierbij valt te denken aan factoren zoals de aard van de werkzaamheden, hoe de werkzaamheden worden bepaald, de positie van de werkzaamheden binnen de organisatie, de wijze en hoogte van de beloning. Ook kan het van belang zijn of degene die werkzaamheden verricht zich naar buiten toe als ondernemer presenteert.
Veel zzp’ers bevinden zich in een grijs gebied. Zij verrichten werkzaamheden op basis van een opdracht als zelfstandige, maar in de praktijk werken zij onder dezelfde omstandigheden als werknemers. Opdrachtgevers staan hier niet vaak bij stil, maar deze beoordeling is belangrijk. Schijnzelfstandigheid kan resulteren in naheffingsaanslagen voor de loonbelasting en sociale premies voor de werkgever. Daarnaast kan de situatie arbeidsrechtelijke gevolgen hebben, zoals het toepassen van een cao, het doorbetalen van loon bij ziekte of recht op pensioenopbouw.
Momenteel treedt de Belastingdienst niet op tegen schijnzelfstandigen. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst gaan handhaven in de gevallen waarbij een zzp’er als werknemer moet worden beschouwd.
Daarnaast werkt de regering aan een wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. Dit wetsvoorstel moet duidelijkheid gaan bieden in de situaties waarbij sprake is van schijnzelfstandigheid. Deze regeling moet nog worden uitgewerkt en staat gepland om per 1 januari 2026 in te gaan.
Heeft u vragen over de fiscale positie van zelfstandigen of over schijnzelfstandigheid, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.
Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu