BTW in de horeca

Voor het commercieel schenken van alcoholische dranken moet u natuurlijk in het bezit zijn van een van de verklaringen genoemd in de drank- en horecawet.

Daarnaast moet u ook rekening houden met het 21% BTW tarief, terwijl voor de meeste horeca producten een lager tarief van 9% BTW van toepassing is. Met alle mogelijke verschillende combinaties kan dit in de praktijk behoorlijk ingewikkeld worden. We zetten de meest voorkomende scenario’s op een rijtje, zo houdt u als horeca ondernemer geen kater over van de BTW administratie.

7 BTW zaken waar u rekening mee moet houden in de horeca

1. BTW tarief op alcoholische dranken

Bier met meer dan 0,5% alcohol en andere alcoholische dranken met een percentage dat hoger ligt dan 1,2% alcohol wordt belast met 21% BTW. Bij een lager percentage alcohol, dan hiervoor genoemd, geldt het lagere 9% BTW tarief. Onder de alcoholische dranken moet u overigens ook denken aan samengestelde dranken zoals advocaat, boerenjongens of boerenmeisjes.

2. BTW tarief op mixdranken

Bij mixdranken wordt de rekensom een stuk ingewikkelder. U kunt namelijk 9% BTW berekenen voor het niet-alcoholische gedeelte en 21% BTW tarief voor de alcoholische dranken. Hierbij worden twee voorwaarden gesteld:

  • De ingrediënten van de mixdrank moeten ook apart verkrijgbaar zijn;
  • De verkoopprijs van de gemixte drank moet gelijk zijn aan de som van de prijzen van de afzonderlijke producten.

Wanneer niet kan worden voldaan aan deze eisen geldt het BTW tarief van 21% op het volledige drankje.

3. BTW tarief voor munten

Wanneer vooraf munten worden verkocht voor zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken of andere producten is de BTW niet op voorhand goed vast te stellen. Daarnaast worden niet alle munten ingewisseld. Het BTW tarief wordt pas duidelijk wanneer de munten worden ingewisseld. De belastbaarheid van munten die niet worden ingewisseld is een discutabel punt. In principe is er pas BTW verschuldigd als de munten zijn ingeleverd.

4. BTW tarief op cadeaubonnen

Voor cadeaubonnen gelden dezelfde regels als voor munten; op een cadeaubon wordt geen BTW geheven, op de consumpties die ermee betaald worden wel. Met ingang van 1 januari 2019 bepaalt het soort cadeaubon echter het tijdstip waarop btw moet worden geheven, bij verkoop van de cadeaubon of bij inlevering hiervan. Voorbeeld) wanneer iemand een bon koopt die kan worden ingeruild voor een ijsje, is er op dat moment btw verschuldigd. Wanneer iemand een bon koopt waarmee of een ijsje of een biertje kan worden verkregen, wordt er pas btw verschuldigd op het moment dat er daadwerkelijk een ijsje of een biertje wordt gehaald. Op dat moment pas het btw-tarief bekend.

5. Alcohol serveren tijdens lunch en diner

Wanneer alcohol een onderdeel uitmaakt van een maaltijd moet u 21% BTW rekenen voor de alcoholische dranken in combinatie met gerechten. Alleen wanneer alcohol wordt gebruikt in de gerechten, zoals bier in stoofvlees, mag het 9% BTW tarief worden berekend. In deze gevallen wordt het bier gebruikt als ingrediënt voor het bereiden van het hoofdgerecht.

6. BTW tarieven combineren bij all-inn formules

Bij all-inn prijzen voor eten en drinken kan het heel ingewikkeld zijn om de verschillende producten van elkaar te scheiden. U mag dit overigens wel scheiden mits dit goed onderbouwd is. Er bestaat ook een optie om in vooroverleg met de belastingdienst een gemengd tarief te hanteren van bijvoorbeeld 10-15% BTW over het geheel. Dit kan behoorlijk wat administratieve handelingen besparen. Dit kan dus alleen met toestemming van de belastingdienst en zal mede afhankelijk zijn van het concept!

7. Btw aftrekken over een auto die u zakelijk en privé gebruikt?

Koopt u een auto die u zakelijk en privé wilt gebruiken? Rekent u de auto volledig tot uw bedrijfsvermogen? Dan kunt u de btw over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik als voorbelasting aftrekken, voor zover u de auto bedrijfsmatig gebruikt. Gebruikt u of een werknemer een auto van de zaak privé? Dan moet u over dit privégebruik btw betalen. Gebruikt u of een werknemer een auto, die tot uw privévermogen behoort, ook voor zakelijke doeleinden? Dan kunt u de btw over het onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet.

Tip 1

Er wordt toch al een vergrootglas gelegd op de horecasector door de fiscus, de scheiding tussen hoog en laag tarief maakt het er zeker niet eenvoudiger op. Zorg daarom dat de administratie met betrekking tot het hoge en lage tarief sluitend is, en goed onderbouwd kan worden.

 Tip 2

Bespreek met de financieel professional de juiste manier van registratie, waarbij eenvoud voor de ondernemer en volledigheid voor de Belastingdienst centraal staan.

Tip 3

Leg een keuze voor verdeling, bijvoorbeeld bij een all-in tarief vooraf voor aan de belastingdienst. Dit voorkomt problemen en discussie achteraf.

Wilt u als horecaondernemer met meer zekerheid uw BTW in orde maken? Laat een adviseur van Lentink De Jonge met u meekijken. Zo weet u zeker dat u het volledig en goed afhandelt. Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Deel dit bericht op: