Fiscale faciliteiten voor klimaat en duurzaamheid

Steeds meer mensen zijn bezig met het invoeren van maatregelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Daarbij zullen veel ondernemers hun onderneming toekomstbestendiger willen maken. In de belastingwetgeving zijn enkele faciliteiten opgenomen die u hierbij kunnen helpen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Ondernemers kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. De aftrek is bedoeld voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen. De EIA bedraagt 45,5% van het investeringsbedrag.

In 2024 wordt het aftrekpercentage verlaagd naar 40%. Als u een dergelijke energiezuinige investering overweegt, is het interessant om dit nog in 2023 te doen.

Voorwaarden voor de EIA zijn dat de investering op de Energielijst moet staan en dat deze minimaal € 2.500 bedraagt. De Energielijst kunt u vinden op www.rvo.nl.

Binnen 3 maanden nadat de investering is gedaan doet u melding bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Met de ontvangen ontvangstbevestiging kunt u de EIA in uw belastingaangifte opnemen.

Naast de EIA kunnen ondernemers ook gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De EIA en MIA kunnen niet gecombineerd worden.

Om in aanmerking te komen voor de MIA dienen de investeringen op de Milieulijst te staan, waarbij een minimum investeringsbedrag van € 2.500 geldt. De Milieulijst is te vinden op www.rvo.nl.

Ook de MIA moet binnen 3 maanden na de investering worden gemeld bij de RVO. Hierna kan de MIA in de belastingaangifte kan worden opgenomen.

De MIA kan gecombineerd worden met de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Met de Vamil kunt u de investering op een willekeurig moment afschrijven en de afschrijving ten laste van de winst brengen. Deze afschrijving is beperkt tot 75%.

Particulieren met box 3 vermogen in de inkomstenbelasting kunnen kiezen om te beleggen in groene beleggingen. Dit zijn beleggingen bij fondsen of banken die deelnemen in bepaalde duurzame projecten. Als voor deze projecten een groenverklaring is afgegeven ontvangt u voordeel in box 3.

Het voordeel bestaat uit een vrijstelling van het vermogen tot een bedrag van € 65.072 in 2023 (€ 130.144 inclusief fiscaal partner). U betaalt alleen box 3 belasting over groene beleggingen als het saldo hiervan hoger is dan de vrijstelling.

Naast deze vrijstelling krijgt u een extra heffingskorting op het totaal berekende inkomstenbelasting. Deze heffingskorting bedraagt 0,7% van het vrijgestelde bedrag.

Heeft u vragen over fiscale regelingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid, neem dan contact op met een van onze fiscale adviseurs.

Deel dit bericht op: