‘Kerstarrest’ van 24 december 2021
Op 24 december 2021 oordeelde de Hoge Raad dat het box 3-stelsel vanaf 2017 in strijd is met Europees recht, wanneer het door de Belastingdienst gehanteerde forfaitaire rendement hoger uitvalt dan het daadwerkelijk door u behaalde rendement.
Box 3 na Kerstarrest, teruggaven voor klanten van Lentink De Jonge
Om uitvoering te geven aan het Kerstarrest van de Hoge Raad, heeft de wetgever voor de jaren 2017 tot en met 2022 de Wet rechtsherstel box 3 (hierna: Herstelwet) ingevoerd.
Deze wet kent forfaits die volgens de wetgever het werkelijk door u behaalde rendement zo goed mogelijk zouden moeten benaderen. Klanten van Lentink De Jonge hebben over de jaren 2017 tot en met 2020 al teruggaven ontvangen van box 3-heffing. Deze teruggaven waren gebaseerd op de forfaits van deze Herstelwet.
Hoge Raad 6 juni 2024: mogelijk recht op aanvullende teruggaaf
Maar daarmee is de kous nog niet af. Naar aanleiding van de Herstelwet heeft de Hoge Raad nu op 6 juni 2024 geoordeeld dat óók de Herstelwet nog steeds Europees recht schendt. In gevallen waarin het forfaitaire rendement van de Herstelwet nog altijd hoger is dan het werkelijke rendement, moet volgens de Hoge Raad een aanvullende box 3-teruggaaf verleend worden.
De belastingaanslag moet dan zo ver worden verminderd, dat alleen nog belasting in box 3 betaald wordt over het werkelijk door u behaalde rendement.
Maar wat is dan het werkelijk door u behaalde rendement?
In de uitspraken van 6 juni 2024 geeft de Hoge Raad een aantal regels om uw werkelijke rendement te kunnen bepalen:
- Het werkelijke rendement moet berekend worden over uw gehele vermogen in box 3, dus ook de bank- en spaartegoeden.
- Het gaat daarbij niet alleen over het rendement op het vermogen op 1 januari, maar over het rendement op het gehele vermogen, gedurende het gehele jaar.
- Het gaat niet alleen om de directe opbrengsten, zoals rente, dividend en huur, maar óók om positieve en negatieve waardeveranderingen van die vermogensbestanddelen (indirecte opbrengsten). Ook ongerealiseerde waardeveranderingen behoren dus tot het werkelijk rendement!
- Kosten komen niet in mindering op uw rendement, met uitzondering van rente van schulden die tot het vermogen in box 3 behoren.
- Het gaat om het zgn. ‘nominale rendement’, dus uw rendement zonder aftrekpost voor inflatie.
- Het heffingvrije vermogen in Box 3 mag niet in aftrek worden gebracht.
- Met het positieve of negatieve rendement in andere jaren wordt geen rekening gehouden (dus geen verliesverrekening over de jaren heen).
- De bewijslast ligt bij u: u zult moeten aantonen dat uw werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement.
- Voor sommige bezittingen zal het eenvoudig zijn om uw werkelijke rendement aan te tonen. Zo zullen de opbrengsten van rentedragende leningen en de opbrengsten en waardeontwikkelingen van beursgenoteerde effecten vaak eenvoudig met terugwerkende kracht zijn aan te tonen.
Voor andere bezittingen zal dat lastiger zijn. Bijvoorbeeld waar het gaat om de jaarlijkse waardeontwikkeling van een vakantiewoning of verhuurd vastgoed.
Kunt u profiteren?
Of u daadwerkelijk kunt profiteren van deze laatste arresten van de Hoge Raad is dus ‘maatwerk’. Eerst moet bepaald worden of het aan de hand van bovenstaande regels door u behaalde werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement waarmee de Belastingdienst heeft gerekend.
Tip!
U kunt voor uzelf al een globale berekening maken of het zinvol is om een beroep te doen op dit ‘werkelijke rendement’. U kunt ook alvast de stukken verzamelen vanaf het jaar 2019 die dit onderbouwen.
Uw werkelijk rendement was hoger dan het forfaitaire rendement?
Wat nu als uw werkelijk behaalde rendement volgens bovenstaande regels hoger is dan het forfaitaire rendement? Van harte gefeliciteerd, dan heeft u het beter gedaan dan de gemiddelde belegger zoals de wetgever die voor ogen heeft gehad. In dat geval veranderen deze arresten niets voor u en hoeft u niets te doen.
Hoe nu verder? Maak tijdig bezwaar!
Zit u in een situatie waarin uw werkelijk behaalde rendement lager was dan het forfaitaire rendement waarmee de Belastingdienst heeft gerekend? Dan speelt allereest de vraag of uw definitieve aanslag onherroepelijk vaststaat. Voor de jaren 2020 tot en met 2023 heeft de Belastingdienst het opleggen van definitieve aanslagen waarin deze box 3 kwestie speelt, zoveel mogelijk voor zich uit geschoven. Als u box 3 vermogen heeft dat uit méér bezittingen bestaat dan alleen banktegoeden, dan heeft u over die jaren dus waarschijnlijk nog geen definitieve aanslag ontvangen. In die gevallen zult u de komende maanden alsnog definitieve aanslagen gaan ontvangen.
Als het in uw geval zinvol is om een beroep te doen op deze laatste arresten van de Hoge Raad, dan is het noodzakelijk om binnen zes weken na ontvangst van de definitieve aanslag bezwaar aan te tekenen. Neem in dat geval dus ruim voor het verstrijken van deze bezwaartermijn contact op met uw contactpersoon bij Lentink De Jonge.
Wanneer u ons heeft gemachtigd om digitale kopieën te ontvangen van uw aanslagen inkomstenbelasting, dan zullen wij alvast ter behoud van rechten bezwaar voor u aantekenen, wanneer u in het betreffende jaar meer dan € 1.000 aan Box 3 heffing moest betalen. Weet u niet zeker of u Lentink De Jonge heeft gemachtigd om digitale kopieën te ontvangen van uw aanslagen inkomstenbelasting, neem dan contact op met uw contactpersoon.
Staat uw aanslag inkomstenbelasting al definitief vast én is de bezwaartermijn van zes weken al verstreken? Dan kan er voor de jaren vanaf 2019 alsnog om een ambtshalve vermindering van uw aanslag verzocht worden. Daarbij is het belangrijk om dat verzoek voor wat betreft het jaar 2019 uiterlijk voor het jaareinde in te dienen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst ontwikkelt op dit moment een digitaal formulier ‘opgaaf werkelijk rendement’, waarmee straks het werkelijke rendement doorgegeven kan worden. We verwachten in de loop van het jaar meer duidelijkheid over de praktische uitwerking van deze verzoeken.
Vragen?
Neem contact op met uw contactpersoon bij Lentink De Jonge of via info@lentinkdejonge.nl of 0341-438 100.