Subsidie woonhuismonumenten 2020 aanvragen tot 30 april

Sinds de monumentenaftrek per 1 januari 2019 is afgeschaft, is de subsidie voor woonhuismonumenten ingevoerd. De subsidie bedraagt 38% van de instandhoudingskosten die voor subsidie in aanmerking komen.

Woonhuissubsidie aanvragen

Als particuliere eigenaar van een rijksmonument met woonfunctie kunt u jaarlijks een aanvraag indienen. Voor werkzaamheden uitgevoerd in het jaar 2019 kunt u geen subsidieaanvraag meer doen. De wettelijke indieningstermijn van de regeling loopt van 1 maart tot en met 30 april. Kosten die gemaakt zijn in 2020 kunt u meenemen in de subsidieaanvraag van 2021.

De woonhuissubsidie is alleen bedoeld voor instandhoudingskosten aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Zowel regulier onderhoud als restauratie vallen onder instandhoudingswerkzaamheden waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Ook de kosten van materialen en de afschrijving of huur van apparaten die u gebruikt voor de werkzaamheden die u zelf uitvoert aan de monumentale onderdelen, zijn subsidiabel. Uw eigen arbeidsuren zijn niet subsidiabel. Alleen als ze vanuit uw eigen onderneming of door uw personeel zijn uitgevoerd en dit kan worden aangetoond in een officieel document, bijvoorbeeld een accountantsverklaring.

Alleen onderdelen van monumentale waarde komen voor subsidie in aanmerking. Het gaat dan om werkzaamheden die technisch noodzakelijk zijn, gericht op sober en doelmatig onderhoud of herstel. Werkzaamheden met betrekking tot comfortverbetering, verfraaiing, reconstructie, verduurzaming, veranderd gebruik komen niet voor subsidie in aanmerking.

Voor de woonhuissubsidie is geen minimum of maximum aanvraagbedrag vastgesteld. Wel staat het subsidiepercentage vast.

Het subsidiepercentage bedraagt 38% van de instandhoudingskosten die voor subsidie in aanmerking komen. Dat percentage staat vast voor de aanvragen die in 2020 en 2021 worden ingediend.

Uitgebreide informatie over de subsidie vindt u terug op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Mochten wij u kunnen helpen met de aanvraag, dan doen we dit graag. Neem contact met ons op voor een adviesgesprek.

Deel dit bericht op: