Tijdelijke verlaging btw-tarief op energie

Afgelopen voorjaar heeft de regering maatregelen genomen om ondernemers en particulieren te steunen bij de dalende koopkracht. Een van die maatregelen is de tijdelijke verlaging van het btw-tarief op energie van 21% naar 9%.

Gevolgen tijdelijke verlaging

Hiermee heeft de regering de gevolgen van de stijgende energierekeningen willen dempen. Dit kan ook gevolgen hebben bij verhuur van bedrijfspanden, waarbij btw wordt betaald op bijkomende servicekosten voor energie.

De tijdelijke verlaging geldt voor aardgas en elektriciteit die worden geleverd tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022. Voor consumenten is dit een steun in de rug in tijden van stijgende inflatie. Niet elke energieleverancier verlaagt automatisch het termijnbedrag. Sommige energieleveranciers verrekenen de btw-verlaging pas bij de jaarnota.

Bij verhuur van een bedrijfspand komt het vaak voor dat extra servicekosten voor energie worden doorberekend aan de huurder. Verhuur van panden is in principe vrijgesteld van btw. Dit is anders bij servicekosten die een “afzonderlijke prestatie” vormen. Op de afzonderlijke servicekosten is dan btw verschuldigd (in de tweede helft van 2022 tegen het lage tarief van 9%).

Voor zakelijke verhuur geldt dat de servicekosten voor de omzetbelasting gezien worden als een aparte prestatie, waardoor deze kosten belast zijn met de btw. Voor de zakelijke huurder is de btw aftrekbaar. Een belangrijke aanwijzing voor een “afzonderlijke prestatie” is dat de serviceovereenkomst ook bij een andere partij dan de verhuurder kan worden afgesloten.

Servicekosten bij verhuur aan particuliere woningen hebben meestal betrekking op voorzieningen die opgaan in de verhuur. Over deze servicekosten is over het algemeen geen btw verschuldigd.

Heeft u vragen over de tijdelijke tariefsverlaging van de btw, neem dan gerust contact op met een van onze fiscale adviseurs.

Deel dit bericht op: