U kunt uitstel van betaling krijgen voor de voorlopige aanslag 2022

Als ondernemer krijgt u aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting op basis van de te verwachten winst.

Voorlopige aanslag

Voor die voorlopige aanslag kunt u uitstel van betaling krijgen en wel over het gehele bedrag. Dit ondanks het feit dat het uitstel van betaling voor belastingschulden als steunmaatregel vanaf 1 april 2022 wordt beëindigd. De voorlopige aanslag wordt vastgesteld op basis van de te verwachten winst. Die winst wordt geschat op basis van cijfers uit het verleden. Die kunnen afwijken van uw huidige winst, dus is het altijd goed de voorlopige aanslag te checken en zo nodig aan te passen.

Vanwege corona kunnen ondernemers voor tal van belastingen uitstel van betaling krijgen. Deze maatregel stopt per 1 april 2022. Dit betekent dat u vanaf dat moment uw nieuwe betalingsverplichtingen wel moet betalen. Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum op of na 1 april 2022 ligt, moet u betalen.

Let op!

U kunt voor een flink aantal belastingverplichtingen tot 1 april van dit jaar bijzonder uitstel van betaling aanvragen, ook als u dit nog niet eerder heeft gedaan.

U moet uw totale belastingschuld, dus inclusief uw voorlopige aanslag 2022, vanaf 1 oktober van dit jaar aflossen. U krijgt hiervoor vijf jaar de tijd.

Kunt u ook na 1 april 2022 uw belastingschulden niet betalen, dan kunt u onder voorwaarden gewoon uitstel van betaling aanvragen. Hiervoor gelden wel strengere voorwaarden dan het bijzondere uitstel vanwege corona.

Tip!

Is het afbetalen van uw schuld in 60 termijnen echt niet mogelijk, neem dan tijdig contact op met de Belastingdienst. In dat geval wordt gezocht naar een passende oplossing. Heeft u vragen  over de voorlopige aanslag, dan helpen onze collega’s van de fiscale afdeling u graag verder.

Deel dit bericht op: