Uw horecabedrijf fiscaal optimaal naar de volgende generatie! (1)

Staat u samen met uw zoon achter de bakplaat? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie.

‘’Moet dat nu al?’’ hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsregeling gaat naar verwachting op de schop. Dus lees in dit artikel hoe u uw bedrijf fiscaal vriendelijk naar de volgende generatie overdraagt.

In dit artikel behandelen we de gevolgen voor horecaondernemingen in een BV. In een volgend artikel komt de bedrijfsopvolging voor ondernemingen in de inkomstenbelasting aan de orde.

Als u een horecaonderneming heeft in een BV, betaalt de BV jaarlijks vennootschapsbelasting. U zult op een gegeven moment echter ook nog belasting moeten betalen over het verschil tussen het bedrag wat u in uw BV hebt gestopt en het bedrag dat de aandelen in uw BV waard zijn. Deze belasting is in 2021 een percentage van 26,9%.

Om het voor u als horecaondernemer begrijpelijker te maken, kunt u uw BV vergelijken met een taart. Als u de taart wilt gaan opeten, schuift de Belastingdienst aan en eet een kwart taartpunt mee. Dit speelt op het moment dat u dividend uit uw BV haalt, op het moment dat u uw aandelen verkoopt, op het moment dat u overlijdt en ook op het moment dat u de aandelen schenkt.

Voor de situatie dat u de aandelen wilt schenken, is er echter een gunstige regeling bedacht. Dit heeft ermee te maken dat u geen geld ontvangt voor uw aandelen als u deze aan uw kinderen schenkt. U krijgt in andere woorden geen taart om op te eten, dus zou het onredelijk zijn als de Belastingdienst wel een stukje taart komt eisen.

Deze gunstige regeling, de zogenoemde ‘’bedrijfsopvolgingsregeling’’, kan echter niet zomaar worden gebruikt:

  1. De BV moet een onderneming drijven. Dit zit echter wel goed in het geval u uw horecazaak in de BV uitoefent.
  2. De regeling is alleen van toepassing op ondernemingsvermogen. Heeft u naast uw horecabedrijf bijvoorbeeld ook beleggingen in uw BV zitten? Dan moet daar wel over worden afgerekend op het moment dat u de aandelen schenkt.
  3. De kinderen moeten minimaal drie jaar in dienst zijn geweest bij de BV. Er worden geen eisen gesteld aan het aantal uren of de hoogte van het loon.
  4. De regeling geldt alleen als de aandelen die u zelf direct houdt worden geschonken. Heeft u dus aandelen in een holding-BV, en zit daaronder nog een werk-BV? Dan is de regeling niet van toepassing als de aandelen in de werk-BV worden geschonken.

De regeling biedt overigens slechts uitstel van belastingbetaling. De BV gaat zonder de heffing van inkomstenbelasting naar uw kinderen, maar als zij de taart aansnijden is de Belastingdienst van de partij.

Op het moment dat u vermogen gratis en voor niets aan een ander geeft, moet u daarover schenkbelasting betalen. Dit geldt dus ook in de situatie dat u aandelen in een BV aan uw kinderen schenkt. De tarieven voor de schenkbelasting zijn als volgt (2021):

Waarde schenkingTarief voor kinderen
€ 0 – € 128.75010%
€ 128.751 en meer20%

 

Is uw bedrijf bijvoorbeeld € 500.000 waard en zet uw kind het bedrijf voort? Dan moet er maar liefst ruim € 85.000 aan schenkbelasting worden betaald.

Om bedrijfsopvolgingen niet in de weg te staan, geldt ook voor de schenkbelasting een bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Deze geldt net als de regeling in de inkomstenbelasting slechts voor ondernemingen en ondernemingsvermogen. Verder gelden nog de volgende eisen:

  1. De BV moet ten minste vijf jaar de horecazaak hebben gedreven. Ook moet u ten minste vijf jaar in het bezit zijn geweest van de aandelen in deze BV.
  2. Uw kinderen moeten de onderneming ten minste vijf jaren voortzetten.

Voldoet u aan de voorwaarden, dan hoeft over ondernemingsvermogen tot ongeveer € 1,1 miljoen geen schenkbelasting betaald te worden. Is de onderneming nog meer waard, dan geldt voor het meerdere een vrijstelling van 83%.

Tip 1

Stel een voorgenomen schenking niet langer uit! Op het moment van overlijden moet u namelijk ook inkomstenbelasting en erfbelasting (gelijk aan schenkbelasting) betalen. Regel het nu goed en maak gebruik van de gunstige regelingen nu het nog kan.

Tip 2

Zet uw kinderen vast op de loonlijst. Mocht u in de toekomst de aandelen willen schenken, dan zijn ze in ieder geval al 3 jaar in dienst.

Tip 3

De bedrijfsopvolgingsregeling is ingewikkelde materie. Schakel bij interesse daarom een fiscaal adviseur in zodat alles goed geregeld wordt.

Deel dit bericht op: