Voordeliger om hypotheek onder te brengen in box 3?

Woning en hypotheek in box 1

Dat uw woning in box 1 zit, betekent onder meer dat u hierover jaarlijks belasting betaalt via het eigenwoningforfait. Een deel van de WOZ-waarde, in 2022 in de meeste gevallen 0,45%, moet u daardoor bij uw inkomen tellen. Daar mag u de betaalde hypotheekrente echter weer van aftrekken.

De hypotheekrente staat al jaren op een historisch laag peil. De aftrek zet voor veel bezitters van een eigen woning dan ook nauwelijks meer zoden aan de dijk. Bovendien is de hypotheekrente volgend jaar nog maar aftrekbaar tegen maximaal 40% en vanaf 2023 tegen maximaal 37,05%. Ook hierdoor is het voordeel van de aftrek nog maar beperkt.

Als u de hypotheekschuld overbrengt naar box 3, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar in box 1. Daar staat tegenover dat de hypothecaire schuld uw vermogen in box 3 vermindert. Met name als u veel vermogen bezit, bespaart u hierdoor aanzienlijk aan te betalen belasting in box 3. In 2022 tot maximaal 1,71% van uw hypothecaire schuld. Dat is vaak meer dan u extra betaalt in box 1 vanwege het verlies van de aftrek van de hypotheekrente.

Het overbrengen van uw hypothecaire schuld kan echter niet zomaar. Deze schuld moet namelijk verplicht in box 1 worden ondergebracht, tenzij u niet meer aan de fiscale voorwaarden voldoet. Als u uw hypothecaire lening aflost en pas minstens twee jaar later weer opneemt, voldoet u niet meer aan de fiscale voorwaarden voor aftrek van de hypotheekrente. De lening is dan namelijk niet meer bedoeld voor de aankoop of verbouwing van een woning en verhuist dan automatisch naar box 3.

Dateert uw hypotheek echter van ná 2012, dan is het eenvoudiger uw schuld naar box 3 te transporteren. Bijvoorbeeld door met uw bank af te spreken dat u uw hypothecaire lening niet in 30 jaar aflost, maar in 31 jaar. Ook dan voldoet u namelijk niet meer aan de fiscale voorwaarden.

Zoals blijkt is het niet eenvoudig uw hypothecaire schuld naar box 3 te verplaatsen en is de medewerking van uw geldschieter vereist. Laat u daarom vooraf goed adviseren door een van onze adviseurs.

Deel dit bericht op: