Voorkom de hoge box 3-heffing, neem actie nog voor het nieuwe jaar begint

Zoals wij in onze ‘top-10’ eindejaarstips al schreven, verandert de wijze van heffing in box 3 in 2023. Het heffingvrije vermogen in box 3 is per 1 januari 2023 € 57.000. Fiscale partners betalen tot een vermogen van € 114.000 geen belasting. Daarboven betaalt u 32% belasting over de inkomsten in box-3.

Berekening inkomen box 3

De inkomsten in box 3 worden als volgt berekend. Eerst wordt een forfaitair inkomen berekend voor drie vermogenscategorieën: banktegoeden, beleggingen/overige bezittingen en schulden. De forfaitaire percentages voor 2023 voor banktegoeden en schulden worden pas in februari 2024(!) bekend gemaakt. Het forfaitaire percentage voor beleggingen bedraagt in 2023 6,17%. Deze forfaitaire inkomsten worden bij elkaar opgeteld, en gedeeld door uw totale vermogen (rendementspercentage). Dit rendementspercentage vermenigvuldigt u met uw vermogen boven uw heffingvrije vermogen. Over de zo berekende inkomsten in box 3, betaalt u 32% belasting.

Tip!

De forfaitaire percentages voor beleggingen zijn veel hoger dan voor banktegoeden en schulden. Het kan voordelig zijn voor de heffing in box 3 om beleggingen te gebruiken om schulden af te lossen, dan wel na verkoop van beleggingen de opbrengst aan te houden als banktegoed. Doe dit dan wel vóór de peildatum van 1 januari 2023.

Let op!

In verband met antimisbruikbepalingen moet u een verlaging van de beleggingen in het laatste kwartaal van 2022 ten gunste van uw banktegoed, tenminste drie maanden handhaven. Tenzij u aannemelijk kunt maken dat hieraan zakelijke motieven ten grondslag liggen. Anders worden deze transacties op de peildatum van 1 januari 2023 genegeerd.

Wilt u meer weten over het nieuwe box 3-stelsel en wat dit in uw specifieke geval betekent, neemt u dan nog voor 1 januari a.s. contact op met uw vaste contactpersoon bij Lentink De Jonge of met één van onze fiscalisten.

Deel dit bericht op: