Klimaatsubsidies voor particulieren

Door de hogere energieprijzen kijken steeds meer mensen naar manieren om de woning te verduurzamen.

Dit vergt meestal een flinke investering. Sommige investeringen zijn snel terugverdiend, andere mogelijk wat minder snel. Om u te helpen hebben we een aantal (subsidie)regelingen voor u op een rijtje gezet die u ook in 2023 kunt gebruiken.

Dit zijn:

  • de ISDE-subsidie
  • btw op zonnepanelen
  • laag btw-tarief arbeidsloon
  • energiebespaarlening
  • duurzaamheidsleningen

De ISDE-subsidie is een subsidieregeling voor huiseigenaren die zelf het pand bewonen. Zij kunnen subsidie aanvragen voor 4 maatregelen in het kader van duurzame energie:

  • De aanschaf en installatie van een zonneboiler
  • De aanschaf en installatie van een (hybride) warmtepomp
  • Aansluiting op het warmtenet
  • De volgende isolatiemaatregelen: gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolderisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en hoogrendementsglas.

In 2022 moesten er minimaal twee isolatiemaatregelen worden toegepast om in aanmerking te kunnen komen voor de ISDE-subsidie. Vanaf 2023 is deze regel geschrapt. Als gevolg van deze wijziging is subsidie mogelijk voor één isolatiemaatregel indien de maatregel is gedaan op- of later dan 2 april 2022.

Voordat de ISDE-subsidie kan worden aangevraagd, moeten de werkzaamheden rondom de isolatiemaatregel volledig zijn afgerond. Bij de aanvraag is het vereist om documenten te overleggen die als bewijs dienen. Denk aan een bewijs van aanschaf, een betaalbewijs, datums van aanschaf en installatie. De subsidie dient uiterlijk 12 maanden na installatie te worden aangevraagd.

Een mogelijkheid om uw huis te verduurzamen is om energie op te wekken door middel van zonnepanelen. In 2022 konden particulieren de betaalde btw op de aanschaf- en installatie van de zonnepanelen (21%) terugvragen bij de Belastingdienst. Tot en met eind 2022 wordt het gebruik van zonnepanelen op een woning fiscaal gezien als een btw-onderneming. Naast het opwekken van energie voor eigen gebruik, levert u namelijk ook stroom retour aan het net. Het retour leveren van energie aan het net, is een btw-belaste activiteit. Om de betaalde btw op de aanschaf- en installatie van uw zonnepanelen terug te krijgen, moet u zich tot en met 31 december 2022 aanmelden bij de Belastingdienst. De fiscus reikt dan een btw-nummer uit waarmee btw-aangifte kan worden gedaan. In de btw-aangifte kunt u vervolgens de in rekening gebrachte btw voor de aanschaf- en installatie van de zonnepanelen terugvragen.

Vanaf 1 januari 2023 gaat het btw-tarief op zonnepanelen naar 0%. Dit tarief geldt alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op en nabij woningen. Hierdoor hoeft er geen btw te worden teruggevraagd, wat zowel u als de Belastingdienst veel administratieve werkzaamheden bespaart!

Uw huis kan energiezuiniger worden gemaakt door het te isoleren. De arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal vallen zowel voor 2022 als 2023 in het lage btw-tarief van 9% indien de woning ouder is dan 2 jaar. Hierbij moet het gaan om arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Let op, voor de materiaalkosten wordt wel het normale btw-tarief van 21% in rekening gebracht.

Particulieren die hun huis willen verduurzamen kunnen goedkoop lenen door middel van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. De lening moet gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen. Denk aan (dak)isolatie, warmtepomp en zonnepanelen. De lening bedraagt minimaal € 1.000 en maximaal € 25.000 met een vaste rente van rond de 4%. Als de woning compleet energieneutraal wordt gemaakt, kan er tot een bedrag van maximaal € 65.000 worden geleend.  Het kan voordelig zijn om een energiebespaarlening af te sluiten. De rente is aantrekkelijk, de lening kan vervroegd worden afgelost, er is geen tussenkomst van de notaris nodig en u betaalt geen afsluitkosten. Meer informatie vindt u hier.

Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw woning financiert. Met behulp van de Duurzaamheidslening kunt u meerdere energiebesparende maatregelen treffen. Met de geboden financieringsoplossingen kunt u bijvoorbeeld financiering aanvragen voor zonnepanelen, warmtepomp of isolatie van uw huis (zoals vloer- of gevelisolatie). Niet iedere gemeente of provincie biedt deze lening aan. Momenteel wordt de Duurzaamheidslening in ruim 80 gemeenten aangeboden. Kijk op de website van SVN om te kijken of uw gemeente deze lening aanbiedt.

Heeft u vragen over het verduurzamen van uw huis of over bepaalde subsidieregelingen, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Deel dit bericht op: