Per 1 juli 2021 belangrijke wijziging btw webshops

Op dit moment is de verkoop van goederen aan particulieren in een andere EU-lidstaat in beginsel belast in het land van de verkoper.

Huidige regels

Wanneer de consumentenverkoop aan een ander land meer dan € 35.000 –
€ 100.000 bedraagt, is de verkoop btw-belast in het andere land. De exacte grens varieert overigens per lidstaat. De ondernemer moet zich in dat land registreren en daar ook aangifte doen. Dit kan complex zijn. Als een ondernemer eenmaal boven de grens zit, zijn de goederen in het volgende jaar ook belast in die andere EU-lidstaat.

Per 1 juli 2021 vindt er een groot aantal wijzigingen plaats:

  • De grens wijzigt van € 35.000 – € 100.000 per lidstaat naar € 10.000 voor alle lidstaten gezamenlijk. Elke ondernemer die voor meer dan € 10.000 producten verkoopt aan consumenten in andere EU-landen, moet het lokale btw-tarief in rekening brengen aan de consument.
  • Verkoopt u voor minder dan € 10.000 aan consumenten buiten Nederland maar binnen de EU? Dan verandert er voor u niets. U kunt nog steeds Nederlandse btw in rekening brengen en afdragen.
  • Registreren in andere EU-landen is niet meer nodig. Dit heet One Stop Shop (OSS) en is een grote vereenvoudiging. Vanaf 1 juli moet u in plaats daarvan OSS-aangifte doen in Nederland. De Belastingdienst zorgt dan dat de gegevens en de betaling worden gestuurd naar het land waar de consument woont.
  • Terugvragen van voorbelasting in de OSS-aangifte is niet mogelijk. U kunt de btw terugvragen via de bestaande EU-teruggaafsite van de Belastingdienst.
  • De termijn voor de OSS-aangifte is gelijk aan die voor de BTW-aangifte, namelijk één maand na afloop van het tijdvak.
  • Het is niet langer nodig om aangepaste facturen uit te reiken om aan de eisen van bijvoorbeeld Spanje te voldoen. Voor afstandsverkopen binnen de EU gelden nu de Nederlandse factuurvereisten.
  • Er moet een administratie worden bijgehouden zodat andere EU-lidstaten desgewenst uw OSS-aangifte kunnen controleren. Deze administratie moet 10 jaar worden bewaard.
  • Voor de OSS-aangifte geldt Noord-Ierland voorlopig nog als EU-lidstaat.
  • Denk eraan dat u zich afmeldt als u voor de oude regels geregistreerd staat in andere EU-landen.

Voor platforms gelden nog aanvullende regels. Een platform faciliteert de verkoop tussen de leverancier en de consument en brengt verkoper en koper met elkaar in contact. Een voorbeeld zijn de vele websites waarop je producten aan kunt bieden en verkopen (bijvoorbeeld ondernemers die eigen producten via bol.com of Amazon verkopen).

Voor platforms gaat de zogeheten ‘platformfictie’ gelden. In de volgende twee situaties is het platform verantwoordelijk voor het aangeven en betalen van de verschuldigde btw.

  • Facilitering van verkoop van goederen uit niet EU-landen aan particulieren binnen de EU met een waarde van minder dan € 150.
  • Facilitering van verkoop van goederen uit EU-landen aan particulieren binnen de EU, ongeacht de waarde.

Het is belangrijk om u hiervan bewust te zijn. Bij problemen is het platform mogelijk aansprakelijk. Hiervoor gelden wel een aantal uitzonderingen:

  • Het platform is alleen verantwoordelijk als de leverancier een ondernemer is en de koper een particulier. Om te grote moeilijkheden te voorkomen, mag het platform er vanuit gaan dat dat zo is, tenzij het beschikt over informatie waaruit iets anders blijkt.
  • Als een derde onjuiste informatie verstrekt en het platform niet wist of had kunnen weten dat de informatie onjuist was, is het platform niet aansprakelijk.

Vanaf 1 juli 2021 komt de btw-vrijstelling bij invoer van goederen met een waarde van minder dan € 22 te vervallen. Denk bijvoorbeeld aan kleinere bestellingen van Chinese webshops. Daarnaast wordt een nieuwe regeling ingevoerd om invoer in andere EU-lidstaten te vereenvoudigen.

Wilt u gebruik maken van deze One Stop Shop dan kunt u zich hiervoor registreren via het portaal van de Belastingdienst (‘Mijn Belastingdienst zakelijk’). Het advies is dit zo snel mogelijk te doen.

Dit is complexe materie die per ondernemer kan verschillen. Lentink De Jonge voorziet internationale ondernemers graag van advies bij (complexe) grensoverschrijdende vraagstukken op het gebied van bedrijfsvoering, belasting en accountancy. Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht op: