Subsidieregelingen voor verduurzaming

Het investeren in duurzaamheid doet u het liefst zo voordelig mogelijk. Daarom hebben we enkele (fiscale) subsidieregelingen op een rijtje gezet.

Fiscale regelingen

  • Energie-investeringsaftrek (EIA):
    met de EIA kan 40% van de investeringskosten in energiezuinige bedrijfsmiddelen worden afgetrokken van de winst. De energiezuinige bedrijfsmiddelen dienen te zorgen voor minder CO2-uitstoot. De bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen zijn opgenomen in de Energielijst.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil): voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken is het met de MIA mogelijk om tot 45% van de investeringskosten in mindering te brengen op de winst. Met de Vamil is het mogelijk om 75% van de investeringskosten willekeurig af te schrijven. De bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de MIA en Vamil zijn opgenomen in de Milieulijst.

 

  • Versnelde klimaatinvesteringen Industrie (VEKI):
    industriebedrijven kunnen subsidie aanvragen voor CO2-besparende maatregelen. De subsidie is bedoeld voor investeringen in apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt en waarbij de terugverdientijd meer dan 5 jaar is. Naar verwachting wordt een nieuwe aanvraagronde in de tweede helft van april 2024 geopend.
  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE):
    hierbij is subsidie mogelijk voor energiebesparende maatregelen in een woning of bedrijfspand. U kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor zonneboilers, een warmtepomp, isolatiemaatregelen of kleinschalige windturbines.
  • MKB innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT):
    MKB-ondernemingen binnen de Nederlandse Topsectoren kunnen in aanmerking komen voor de MIT-subsidie. Topsectoren zijn sectoren waar Nederlandse bedrijven internationaal gezien in uitblinken. Deze subsidieregeling is bedoeld om innovatie en ontwikkeling te ondersteunen. Er bestaan verschillende soorten projecten waarvoor subsidie mogelijk is.
  • Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET):
    ondernemingen die nieuwe emissieloze vrachtauto’s willen kopen of leasen kunnen gebruik maken van de subsidieregeling AanZET.
  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA):
    ook voor ondernemingen die nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s willen kopen of leasen is een subsidieregeling mogelijk. Het dient te gaan om nieuwe en volledig uitstootvrije bedrijfsauto’s met een elektromotor. Naar verwachting gaat een nieuwe aanvraagronde halverwege april 2024 open.
  • Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB):
    dit is een speciale subsidie voor bedrijven in de bouwsector. De subsidie is bedoeld voor de aanschaf van uitstootvrije of emissiearme bouwwerktuigen en de ombouw naar emmisieloze werktuigen. Ook innovatieve projecten die emissieloze machines en infrastructuur ontwikkelen komen in aanmerking voor de subsidie.

Wilt u meer weten over deze subsidiemogelijkheden en hoe ze uw bedrijf kunnen helpen bij verduurzaming? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Deel dit bericht op: